Пъдпъдъците намаляват, откриват ловния сезон и в Пловдивско

09:00, 13 авг 16 25 277 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Днес се открива ловният сезон за пъдпъдъци, гривяк, гълъби, гургулица, гугутка, горски бекас и обикновена бекасина в землището на с. Белащица, община Пловдив. Специален гост на събитието е Ути Бъчваров, който е подготвил атрактивно кулинарно шоу за всички присъстващи.

Ловуването се извършва само с писмени разрешения. В документите се вписват датата, имената на ловците, на ръководителя на лова, номерата на ловните билети и членските карти, начинът и мястото на ловуване, видът и броят на разрешения за отстрел на дивеч.

Задължително е да се спазват установените норми за отстрел от един ловец за един ловен излет. Разрешава се лов на пъдпъдъци (до 15 бр.), на гривяк, гълъби, гургулица и гугутка (до 10 бр.), на горски бекас и обикновена бекасина (до 10 бр.).

Във връзка с изключително високите среднодневни температури тази година и повишената опасност от възникване на горски пожари, Агенцията апелира за спазване на противопожарните правила за опазване и защита на горските територии.

През последните години не се наблюдават съществени колебания в популацията на гургулицата, гривяка и бекаса. При пъдпъдъка обаче, който е емблематичен за откриването на ловния сезон дивеч, се забелязва намаление с приблизително 50% в отстрела за 2015 г. спрямо предходните две години. Според специалисти причините са комплексни, но могат да се търсят преди всичко в обработването на земеделските земи, където живеят птиците.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама