Студентите в чужбина могат през ваканцията да уредят здравното си осигуряване

09:30, 13 авг 16 25 326 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Към края на юли много от младите русенци, учещи в чуждестранни университети, приключват изпитните си сесии и през август започват да се завръщат в града.

По опитните от тях вече знаят какво трябва да направят, за да уредят през лятната ваканция здравните си вноски, но близки на доста първокурсниците вече търсят в офиса на НАП в Русе информация по темата.

Студентите, следващи в чужбина редовно обучение, е необходимо да представят в офисите на НАП удостоверение или служебна бележка, подпечатани с мокър печат и подписани от служебно лице от съответния университет.

Ако документът е генериран по електронен път, трябва задължително да съдържа отпечатан текст, че важи без подпис и  печат, съобщават още от НАП- Русе.

Документът трябва да съдържа имената на студента,  периода, в който той е учил там (само за изминали семестри или години, но не и за предстоящи от обучението му) и дата на издаване. Удостоверението или служебната бележка трябва да са преведени на български език от лицензиран преводач.

Документът се подава в поделенията на НАП по постоянен адрес, за да се изчистят задълженията за месеците, през които студента не е здравноосигурен в България. Подаването на удостоверението може да се извърши и от родител, без за това да се изисква нотариално заверено пълномощно.

Всяко лице може да провери здравноосигурителния си статус в офисите на НАП , а така също и на телефон 0700 18 700 на цената на градски разговор. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама