Над 3500 са сливенските ловци тази година

13:18, 13 авг 16 25 365 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Над 3500 са сливенските ловци тази година, съобщиха за Радио „Фокус” от Ловно-рибарския съюз в Сливен. Правото на ловуване се упражнява от тези, които притежават членска карта и билет за лов, заверени за съответната календарна година, както и разрешително за лов, като за всеки конкретен лов се издава и съответно разрешително.

Задължително е спазването на установените норми за отстрел от един ловец за един ловен излет, съгласно Правилника за прилагане на Закона за лова и опазване на дивеча. Разрешен е ловът на пъдпъдъци до 15, на гривяк и гургулица - до 10, на горски бекас и обикновена бекасина - до 10, на голяма белочела гъска – до 3, до 5 диви патици, до 2 фазана и токачки, до 4 яребици и кеклици, един заек и до 4 катерици, ондатра и нутрии.

Забранява се използването на електрически звуковъзпроизвеждащи устройства, живи птици за примамка, ловни соколи и други грабливи птици, независимо от вида и произхода им, както и ловни хрътки и други забранени средства и методи за ловуване. От 100 до 500 лева е предвидената глоба за ловци, участващи в групов лов на дребен дивеч, които не са с шапка или облекло с ярък сигнален цвят. Също така между 200 и 2000 лева ще бъде глобата за ловец, употребил алкохол до приключване на лова.

Санкцията се отнася за тези с концентрация на алкохол в кръвта над 0,5 промила или използвали наркотични и упойващи вещества. Ако същото нарушение се направи отново в срок от една година от влязло в сила наказателно постановление, глобата става от 3000 до 5000 лева.

16 са ловните дружинки в Сливенско.

Ловният сезон се открива днес. От втората събота на месец август вече е разрешен ловът на прелетен дивеч. Това са гургулица, пъдпъдък, гривяк и т.н. Отстрелът на едър дивеч, като дива свиня, започва от октомври и продължава до края на месец февруари.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама