Джо Байдън на посещение в Турция

16:09, 13 авг 16 / Свят 25 382 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Американският вицепрезидент Джоузеф Байдън ще посети Турция на 24 август, заяви турският премиер Бинали Йълдъръм, цитиран от турски медии, съобщи Ройтерс.

Йълдъръм заяви пред турски журналисти, че позицията на САЩ във връзка с искането на Анкара за екстрадиция на Фетхуллах Гюлен се е подобрила след 15 юли и те са започнали да действат, съобщават в."Хюриет" и агенция Доган.

Анкара смята, че ислямският проповедник Фетхуллах Гюлен, който живее от 1999 г. в САЩ, и негови последователи от т.нар. Фетхуллахистката терористична организация (ФЕТО) стоят зад опита за преврат на 15 юли в Турция. След преврата турските власти предприеха масови чистки в армията, правосъдието, образованието и медиите. Анкара настоятелно иска от Вашингтон екстрадиция на Гюлен.

Премиерът съобщи, че общо 81 494 души, сред които съдии, военнослежещи и държавни чиновници, са били отстранени от длъжност или уволнени след опита за преврат. Той уточни, че са били уволнени около 4,8 хиляди чиновници и около 3 хиляди военнослужещи.

Премиерът посочи, че организацията на Гюлен има специални мрежи за комуникация, в които са включени 50 000 души.

Йълдъръм заяви, че Турция не може да направи никакъв компромис със САЩ по въпроса за искането й за екстрадиция на Гюлен, съобщи турският телевизионен канал СиЕнЕн-Тюрк.

Гюлен отхвърля обвиненията за причастност към опита за преврат.

Турският премиер заяви също, че в Сирия се очакват много важни развития в рамките на следващите шест месеца, съобщава Ройтерс.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама