86 еврограничари подсилват охраната на браздата от другата седмица

18:21, 13 авг 16 / Политика 25 300 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Всеки ден, от началото на август досега, по 200 нелегални имигранти правят опити да влязат през българо-турската ни граница. Цифрата е удвоена, след като за месец юли те са били по 100 на денонощие. Само за вчера са предотвратени 220 опита за нелегално преминаване. Бургаска област в момента се явява критична зона по отношение на миграционния натиск. Тези данни съобщи днес в Бургас главният секретар на МВР Георги Костов.

Той даде съвместен брифинг с директора на Главна дирекция „Гранична полиция“ главен комисар Антонио Ангелов и директорът на Главна дирекция „Национална полиция“ главен комисар Христо Терзийски.

Поводът за срещата е стартиращата от днес специализирана полицейска операция по противодействие на незаконни миграции и каналджийство. Причината за стартирането на тази операция е определено усложняване на средата за сигурност по линия на незаконна миграция от началото на месец август.

По думите на Костов има много обективни причини, които способстват това усложнение. Една от тях е изключително натовареният туристически сезон, интензивният пътникопоток, който възпрепятства интензивни проверки, така че да бъдат установявани придвижващите се незаконно проникнали в страната мигранти.

Главният секретар на МВР съобщи още, че 150 жандармеристи вече са подсилили българо-турската граница в района на област Бургас. Той каза, че страната ни е поискала подкрепа от „Фронтекс“, а именно да бъдат изпратени 200 човека. За момента не може да се каже дали в действителност тази помощ ще бъде оказана. Очаква се в началото на следващата седмица да пристигнат 86 души от там.

„Традиционно през последните две-три години месеците август и септември по отношение на натиска по българските граници и предимно по българо-турската граница, се увеличава. Тази година не прави изключение. В сравнение с юли цифрите започват да се удвояват през август, което изключително ни притеснява и затова се вземат допълнителни мерки за уплътняване на българо-турската граница и особено в района на Малко Търново и Средец, където все още не сме довършили възпрепятстващото съоръжение. Имаме лични наблюдения по отношение на това, че строителството се движи с абсолютно бързи темпове“, каза от своя страна гл. комисар Антонио Ангелов.

Той изрази надежди, че до края на годината ще бъде приключен участъка на Малко Търново.

Ангелов посочи, че освен усилването на българо-турската граница, полагат усилия и във вътрешността на страната, с помощта на дирекция „Миграция“. Усилия се полагат и на българо-сръбската граница, където се насочва целия този поток от хора.

„Смятам, че към момента ситуацията е под контрол, но с този засилен миграционен натиск, който усещаме през последните две седмици, ние сме длъжни да вземем още по-строги мерки за охрана на границата с Турция, откъдето предимно влизат тези хора. Също така наблюдаваме активизиране и на колегите от турската страна“, добави гл. комисар Ангелов.

Главен комисар Христо Терзийски пък съобщи, че на територията на цялата Бургаска област ще се изградят КПП-та. Те ще бъдат направени на основни пътни артерии. Къде точно  обаче ще се изградят – това ще е изненада, тъй като всички каналджии знаят в момента къде се намират традиционните КПП-та, обслужвани от Регионална дирекция „Гранична полиция“.

„На тези КПП-та ще се проверяват микробуси и превозни средства като ванове, но трябва да се предотврати движението към вътрешността на страната от бежанци, които не са минали през нашите регистрационни пунктове“, каза още Терзийски.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама