Ученички с дини-рекордьорки на Празника на динята в Салманово

20:56, 13 авг 16 / Любопитно 25 619 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Две ученички от Шумен станаха победителки в състезанието за най-едра диня на днешния Празник на динята в Салманово.  Първо място спечели гимназистката Росица Иванова, която е отгледала в бостана на баща си диня с тегло 13.440 кг. Втора в надпреварата е 10-годишната Василена Василева, която взе купата с диня от 12.970 кг. На трето място е Кристиян Красимиров с любеница, тежка 11.900 кг.

Двете момичета застанаха редом не само докато им връчваха купите, те са заедно и на бостана. Защото бащата на Роси – агрономът Милен Димитров и дядото на Василена, бившият кмет на Салманово Васил Василев са съдружници и обработват 5 дка с дини в селото. Ученичките са отличнички, наблягат на ученето, но и намират време да помогнат в работата на полето.



Роси, която учи в паралелка с химия и биология в Природоматематическата гимназия в Шумен вече знае тънкостите на диненото производство. Тя сама засажда семките и приготвя разсада напролет, хвали я баща й. После гимназистката следи целия процес  от саденето до узряването на сладките плодове.  

„Не ми тежи този труд, даже ми е много приятно и имам по-широка обща култура, благодарение на това, че работя  на село“,  каза Роси. И понеже има състезателен дух, щом решила да участва в състезанието,  се постарала да произведе дини- рекордьорки.

Заедно с приятелка се грижили седмици наред  за 10-тина едри любеници, поливали ги отделно и чакали да се налеят. Момичето разказа, че се запалило по земеделската работа, когато било в 6-ти клас и оттогава досега е първа помощничка на татко си, който освен дини има градини с домати, праскови, лешници и пчелин.

Освен по зеленчукопроизводството, единадесетокласничката се увлича и от цветарство и вкъщи гледа орхидеи, които е „кръстила“ с имената на героите от сериала „Анатомията на Грей“ .  Динята –рекордьорка пък се „казва“ Блиц, по името на известен хирург от Охайо, който е шеф на болница за трансплантации, разказва Роси. Тя смята да кандидатства медицина и мечтае да стане хирург. 



Днешният динен фест зарадва всички гости с атрактивни игри - състезания за най-бързо ядене на диня, за динени фенери, кулинарна изложба с конкурс за плодова салата и др.



На сцената се изявиха фолклорни групи певци и танцьори и Капанският ансамбъл от Разград.



Бостанджиите пък бяха подредили купища сладки плодове на динения фест и се хвалеха с добра реколта от сорта „Кримсон суит“. „ Сухото лято е причина за хубавите дини тази година, те не обичат дъждовете, маносват се“, разказаха специалисти. Беритбата започнала преди 2 седмици и това лято може да се изкарат и по 4 тона дини от декар,  твърдят производителите. Засега цената е 0.50 лв. за кг., но заради големия урожай, до десетина дни може да падне до 0.35 лв. килото.



 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама