Над 50 състава от 28 държави напират да участват в Международния фолклорен фестивал в Бургас

07:30, 14 авг 16 / Култура 25 474 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
При голям интерес е преминала кампанията по набиране на заявления за участие в Международния фолклорен фестивал в Бургас. Над 50 състава от 28 държави се опитаха да впечатлят подборната комисия, съставена от професионалисти в своята област, информираха от Общината.

Най-старият Международен фолклорен фестивал в България ще се проведе от 22 до 26 август. Участие вече са потвърдили състави от Испания, Сърбия, Унгария, Полша, Босна и Херцеговина и Украйна. Очаква се потвърждение и от състави от Косово, Судан, Палестина и Индия.

Традиционно при откриването на фестивала ще бъде връчена наградата за народно песенно и танцово творчество "Нестинарка", учредена от Община Бургас. Тя представлява статуетка, дело на скулптора Ненчо Русев, придружена от диплома. Тази година носител на наградата е Професионален фолклорен ансамбъл "Добруджа" от Добрич, който ще бъде българският представител във фестивала.

В предстоящото издание на Международния фолклорен фестивал ще бъде продължена традицията от миналата година една от основните сцени да бъде пред Летния театър. На нея ще се изявяват групи от Казанлък, Карнобат, Малко Търново, с. Светлина. Бургаските кукери също ще участват в откриването на фестивала.

Фолклорните състави ще изнесат концерти и на няколко външни сцени на различни места в града: на пл. "Атанас Сиреков" (пред Община Бургас), пред Летния театър, открита сцена "Охлюва", сцената пред Дома на нефтохимика, пред Експозиционен център "Флора" и в комплекс "Меден рудник".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама