Злато и бронз за самодейци от Ценовско на фестивала „Фолклорен извор“

08:21, 14 авг 16 25 272 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Смесената фолклорна група „Родни гласове“ от  село Караманово, община Ценово, прибави ново отличие към колекцията си от награди. Самодейците от НЧ „Светлина“ са спечелили златен медал от Шестия национален фолклорен фестивал „Фолклорен извор“ в свищовското село Царевец, съобщават от община Ценово.

Наградата се присъжда за изпълнението на песните „Отдолу идват шарени колца“, „Мари Тойне ле“ и „Море сокол пие“ в категорията за обработен фолклор. „Надпреварата е била изключително оспорвана. В проявата се включиха 83 групи от всички фолклорни области на България с повече от 5000 изпълнители“, съобщава ръководителят на групата Васко Григоров.

Според него работата на журито е била повече от затруднена не само от добрата подготовка, но и от почти професионалното представянето на съставите.

Журито е било председателствано от фолклористката Юлия Цанкова, а в състава му били включени народната певица Гуна Иванова, експертът в Министерството на културата д-р Силва Хачерян, хореографът Димитър Манов, народният певец и телевизионен продуцент Даниел Спасов и председателят на организационния комитет на фестивала и кмет на община Свищов Генчо Генчев.  

Групата е създадена преди две години, но вече има богат творчески път зад гърба си с многобройни концертни изяви на сцени в цялата страна. Участниците в „Родни гласове“ имат амбицията още през следващия сезон да запишат и първото си международно участие.

С награда от същия фестивал се завърнаха и участниците от танцовия състав „Студененска традиция“ от Долна Студена. Танцьорите към НЧ „Пробуда“ се окичиха с бронзови медали в категорията за обработен фолклор на танцовото изкуство. Самодейците са се представили с китка от традиционни местни танци.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама