Излизането на Великобритания от ЕС може да се отложи с година

11:15, 14 авг 16 / Свят 25 285 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Великобритания може да остане в ЕС до края на 2019 г., с което излизането й ще се отложи с почти година, пише в."Сънди таймс".

Причината може да се окажат трудностите, с които се сблъсква администрацията, както и изборите в Германия и Франция.

Премиерът Тереза Мей обяви, че има намерение да задейства чл. 50 от Лисабонския договор в началото на 2017 г., след което има две години преговори – тоест ефективно напускане на Евросъюза в началото на 2019. Британски министри обаче вече са предупредили, че задейстанетона чл. 50 може да стане в края на 2017, което отлага излизането на страната за края на 2019, пише изданието като се позовава на неофициални разговори с двама министри.

Според тях все още няма необходимата инфраструктура за хората, които ще трябва да бъдат наети с оглед на преговорите за Брекзит. Те казват, че дори не знаят кои са правилните въпроси, които трябва да се зададат, когато най-накрая ще започнат преговорите с Европа, казва източникът, цитиран от БТА.

Министърът за Брекзит Дейвид Дейвис досега е наел само половината от персонала, от който ще има нужда. Друго министерство, това на международната търговия, ръководено от Лиам Фокс също трябва да наеме бързо опитни експерти, защото сега разполага само с шепа добри преговарящи. 

Същевременно друг източник от британското правителство казва, че графикът за изборите във Франция и Германия също поражда известни трудности за плановете за Брекзит на Великобритания. В преговорите ще участват лидерите на страните членки. Президентските избори във Франция са насрочени за 23 април и 7 май догодина, а федералните избори в Германия ще бъдат догодина на през есента. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама