„Продиджи“ на косъм да не дойдат в Бургас, пяха след полунощ (снимки)

11:27, 14 авг 16 / Любопитно 25 364 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Британците от „Продиджи“ опънаха нервите на организаторите на вчерашния Summer Chaos Festival в Бургас. Вместо в 21,30 ч., както беше по график, групата се качи на сцената точно пет минутки преди полунощ. Огромното закъснение отказа значителна част от публиката на фестивала да изчака тяхното появяване и само най-верните им почитатели останаха да ги чуят.

„Продиджи“ още не са били пристигнали в Бургас, когато групата преди тях Bullet For My Valentine приключи своята изява към 22,20 ч. Организаторите обявиха от сцената, че поради технически причини хедлайнерите на феста ще се появят в 23,30 ч. и призоваха за търпение. Това, което обаче остана скрито от публиката, е, че „Продиджи“ по това време са били още някъде във въздуха по трасето между Прага и Бургас и посоченият час за концерта им е доста относителен. Самолетът им е кацнал на българското летище към 22,50 ч.

„Хубавото е, че все пак са тук“ – обяви пред журналисти пресаташето на Summer Chaos, нервно обикаляйки из стадион „Лазур“. По официална информация причина за закъснението е повреда в частния самолет на групата, което е забавило полета им от Чехия.

Макар и пред малобройна за група от такъв ранг публика, наброяваща не повече от 2-3 хил. души, „Продиджи“ изпълниха познатите класики като „Smack My Bitch Up“ и „Firestarter“, както и песни от последния си албум „The Day Is My Enemy”, заради който е и настоящото турне на бандата в Америка и Европа.

Начален старт на Summer Chaos даде шотландска пънк група „Експлойтед“ (The Exploited). Най-впечатляващ от нея беше вокалистът Уоти Бюкан, който със своята прическа тип гребен на петел, обици и татуировки напомни за пънк поколението на 80-те години. Макар и доста понапълнял, чичко Бюкан даде всичко от себе си да зарадва почитателите на групата въпреки постоянните проблеми със звука на сцената.

Втори поред пред публиката пяха хип-хоп легендите House of Pain начело с носителя на награда „Грами“ Евърласт. Техният репертоар варираше от рап до рок и поп парчета. Не липсваше и тоталният хит на ирландско-американската формация Jump Around, който 24 години след създаването си продължава да кара публиката да скача неуморно като един.

Най-атрактивни се оказаха шведите от ню метъл бандата „Клоофингър“ (Clawfinger). Фронтменът им Зак Тел подскачаше като луд по сцената, поливаше се с вода и правеше физиономии, от които всеки незапознат с неговите артистични способности зрител би помислил, че певецът е избягал от психиатрията. Достойно му подражаваше и китаристът на групата, който се качи на възможно най-високата тонколона и скочи в публиката от повече от 10 метра височина. В крайна сметка шведите приключиха участието си живи и здрави и с охота си направиха селфита с почитателите си.

В 21,30 настъпи часът на чаканата от много почитатели на тежката музика банда „Bullet for My Valentine“. Четворката от Уелс показа защо е сочена за една от големите музикални сензации през последните години. Вокалистът Матю Тък, китаристът Майкъл Паджет, басистът Джейми Матиас и барабанистът Майкъл Томас се развихриха на сцената и оправдаха очакванията за силен сет. Тяхната визита в Бургас е част от световното им турне по повод последния им албум „Venom”, излязъл през миналата година.

Summer Chaos Festival 2016 приключи около час след полунощ. Това, което може да се каже в заключение, е, че в сравнение с миналогодишния този фестивал беше стъпка назад. Въпреки че сега се проведе през отпускарския месец август, когато в Бургас има най-много туристи, дори с просто око се виждаше, че публиката беше доста по-малобройна. На 15 юни миналата година американците „Годсмак“ начело със Съли Ерна напълниха терена на стадион „Лазур“. Сега не бе така и най-логичното обяснение е липсата на достатъчно атрактивен хедлайнер. „Продиджи“ са голямо име в музиката, но те вече два пъти гостуваха на Spirit of Burgas, пяха и в София. Ясно е, че няма как да предложат нещо много по-различно, което да стимулира част дори и от най-големите им фенове да дадат от 60 до 140 лева, за да ги видят за пореден път на живо.

Всичко това го осъзнават и организатори на фестивала. Те признават, че първоначално замисленият хедлайнер на тазгодишния Summer Chaos е далеч по-актуален в момента – това е метъл машината „Слипнот“. С американците са водени успешни преговори и всичко за пристигането им в Бургас е било уточнено. Точно седмица преди да се подпише договорът за участието им у нас обаче те отменят цялото си предвидено турне в Европа за тази година. Заради злощастното стечение на обстоятелствата от Summer Chaos решават да заложат на изпитаната марка „Продиджи“ като хедлайнер с ясното съзнание, че интересът няма да е същият, както би бил със „Слипнот“.    

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама