Нивото на р. Дунав се повишава

13:26, 14 авг 16 25 364 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Водните количества на почти всички наблюдавани реки в страната са около и под праговете за средни води.

Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН в Дунавския басейн днес и през следващите 1-2 дни речните нива в басейна ще се понижават, като в резултат на оттичане, се очакват незначителни, краткотрайни повишения в долните течения на реките Огоста, Искър, Вит, Осъм, Янтра и Русенски Лом.

Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира водни количества за 14, 15 и 16 август да бъдат около и над средномногогодишните стойности. Водните нива ще се понижават, като в резултат на оттичане се очакват повишения в долното течение на основната река. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира водни количества в долното течение на реката на 14, 15 и 16 август да бъдат около и над средномногогодишната стойност. Водните нива ще се понижават и в долните части на Русенски Лом. Днес повишения са възможни, вследствие оттичане, в долните части на водосбора. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

В горния участък на българската част на река Дунав се наблюдава повишение на нивото. За последните 24 часа при Русе разликата е +6 сm. Прогнозата за 16 август е за покачване с 6 cm, очаквано ниво 220 cm 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама