Проверяват масов мор на риба в река край Китен

16:18, 14 авг 16 25 401 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Експерти от Регионалната инспекция по околната среда и водите в Бургас са извършили проверка по сигнал за изплувала мъртва риба в река Караагач край Китен, съобщиха от екоинспекцията. Сигналът при тях е получен в 17.30 на 12 август. Проверката е извършена същия ден, съвместно с представители на Басейнова дирекция-Черноморски район и  Регионалната лаборатория към Изпълнителната агенция по околна среда.

Взети са проби от водата в ръкав Писменово на река Караагач при брод на десен бряг. Водата е с кафявозелен цвят и мирис, специфичен за гнилостни процеси. Не се констатира мирис на битовофекални води. Отчетено е ниско моментно състояние на кислород.

При проверката са присъствали представители на сигналоподавателя. Наблюдавано е голямо количество мъртва риба – белица и единични бройки кефал. Според данни на очевидци това състояние се наблюдава от 3-5 дена преди подаването на сигнала.

От своя страна РИОСВ-Бургас ще сезира Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури и Българската агенция по безопасност на храните. От екоинспекцията обещават след излизане на резултатите веднага да бъдат информирани сигналоподателите и обществеността.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама