Над 40 акта отнесли туристически обекти за нарушаване на потребителски права

17:56, 14 авг 16 25 291 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
От началото на май инспекторите от варненската Регионална дирекция на Комисията за защита на потребителите са направили над 1000 инспекции на туристически обекти, като са съставени над 40 акта. Това съобщи във Варна Константин Арабаджиев, член на КЗП.

Сред установените нарушения са липси на менюта на български език в заведения, както и на ценоразписи с цените на нощувките и допълнителните услуги в хотели. Констатирани са и случаи, при които табелите за категорията не са били на видно място в туристическите обекти. По думите на Арабаджиев сред нелоялните търговски практики в туризма за цялата страна, установени от КЗП, са още различия между звездите, с които се рекламират дадени хотели (или къщи за гости) и действителната ситуация, а в заведения пък са посочвани цени за брой или грамаж, по-малки от реалното.

Арабаджиев откри днес „Гише на пътника“ на летище Варна. Инициативата е част от мащабна кампания на различни горещи транспортни точки, а целта е пътниците да се запознаят с най-важните си права, преди да се качат в самолета. Еднодневният информационен щанд на летище Варна бе организиран от Европейския потребителски център - България, който функционира под ръководството на КЗП.

„Гише на пътника” се организира периодично на Терминал 1 и Терминал 2 на летище София, както и на Централната автогара в столицата. Следващата спирка е в Бургас – на Централна автогара Юг на 21 август и на летището на 22 август. На място хората получават съвети какво да правят, ако полетът им закъснее или имат други проблеми с пътуването си.

Жалбите и запитванията в Европейския потребителски център (ЕПЦ) показват намаление на проблемите, свързани с полетите, и увеличение на случаите със забавени, повредени или загубени багажи, съобщи Игнат Арсенов, който е негов директор.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама