Празнуваме Голяма Богородица

07:22, 15 авг 16 25 264 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Българите наричат празника Успение Богородично Голяма Богородица.

Почита се като покровителка на майчинството и на жените, като пазителка на семейното огнище.

Жените раздават богородични пити за здраве, а също и предварително осветени в църквата плодове и царевица.

Правят се общоселски сборове и големи манастирски събори. Жените носят все сладки неща- жито, грозде, мед.

Богородица е закрилница на родилките и затова към нея трябва да са насочени техните специални молитви. На иконата є се молят и слагат дарове и бездетните жени.

Според преданието това е денят, в който Божията майка на 64-годишна възраст напуска земния живот и отива при сина си. Три дни преди смъртта архангел Гавраил ѝ съобщава, че Бог е пожелал да я вземе при себе си в своето царство, за да царува вечно с него. Последното ѝ желание е да види Светите апостоли заедно. По чуден начин те се пренасят пред вратите на дома ѝ в Йерусалим. 

Три дни след това сам Иисус Христос в небесна слава, обкръжен от ангелски ликове и светци, слиза от небесата за душата на Света Богородица. Погребват я в една пещера край Гетсимания и затварят входа с камък. Когато няколко дни по-късно го отварят, за да се поклони пред светицата закъснелият апостол Тома, намират само плащеницата ѝ. 

Ставайки от трапезата, апостолите чуват ангелско пеене и виждат в облаците пречистата Божия майка, обкръжена от ангели, която им казва: „Радвайте се, защото съм с вас през всичките дни".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама