Капиталът на банките у нас е достатъчен, според Петър Андронов

09:10, 15 авг 16 25 644 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Действителната картина показва, че капиталът на банките е една минимална изискуема. Няма как при такава ситуация да имаш нужда от мерки. Това каза председателят на Асоциацията на банките в България Петър Андронов в сутрешния блок на бТВ във връзка с резултатите от стрес теста на банките у нас.

„Ситуацията не е розова, а е нормална. Изводите от тази проверка не трябва да бъдат в самодоволство“, подчерта той.

От Асоциацията на банките в България настояват Централанта банка да продължи да прилага строгия подход, който е имала при проверката, както и да държи стандартите високи, за да е сигурно, че всички участници на пазара прилагат най-добрите практитки.

Андронов обясни, че 665 млн. лева допълнителни провизии и обезценки в доклада са заради лошите кредити, върху които се добавят допълнителни резерви в банките. По неговите думи това е една прилична малка сума на фона на обема на банковата система, защото са под 1%. На фона на проверения портфейл това е една допълнителна резерва, която би била подходяща и достатъчна на този етап, допълни той.

Стрес теста се провежда всяка година и той е част от надзорната работа във всяка държава, отбеляза Андронов. Той разкри и каква е особеността на тестовете – те приемат най-черния сценарии и че повече от 10 негативни фактора ще се проявят едновременно. Както и че банките не правят нищо в продължение на години, докато се случват тези неща – не намаляват административните разходи, не съкращават клонове, не променят лихви.

По неговите думи доверието към банките, измерено с депозити, не спира да расте вече седма-осма година, откакто се появиха първите симптоми на кризата. Според него гражданите пренасочват депозитите си към недвижими имоти заради снижените лихви по депозитите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама