Пловдивските първолаци с 200 повече от миналата есен

09:20, 15 авг 16 25 320 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Пловдивските първолаци ще са с 200 повече от миналата година, сочат предварителните данни на общинския просветен отдел, съобщава образователният портал „Уча в Пловдив“. Записването все още продължава, но до този момент децата са над 3600, което е своеобразен рекорд в сравнение с предходните години. Засилва се тенденцията родители от съседни на Пловдив малки общини да записват децата си в пловдивските училища, тъй като самите те работят в града.

За първолаците целодневното обучение е задължително, така че въпреки кризата за класни стаи в някои от най-желаните училища, директорите са длъжни да осигурят занималня за най-малките ученици. За по-горните класове се налагало да се тегли жребий, тъй като школата на двусменен режим, не могат да си позволят да формират повече от една паралелка за занималня в останалите класове от началния курс.

813 са родителите, подали молба за еднократна помощ от 250 лева за своите първокласници, сочи справка на „Социално подпомагане”. След започване на учебната година инспекторите от социалните служби ще направят проверки дали действително децата посещават училище.

Очаква се повече молби да бъдат подадени за получаване на детски надбавки. От 1 юли повече хора имат право на помощите, тъй като се увеличи доходният критерий – 400 лева на човек, вместо досегашните 350. Най-активни са в район „Източен“, където има 60 подадени молби. Задължително изискване е представяне на бележка, че детето е записано в съответния клас и че посещава редовно училище. След 15 септември започват проверки и при несъответствия родителите ще връщат парите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама