Мевлют Чавушоглу: ЕС унижава Турция

11:12, 15 авг 16 / Свят 25 294 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Турският народ е травматизиран след опита за преврат на 15 юли, а европейците унижават Турция, вместо да й помогнат. Това казва в интервю за в. „Билд“ турският външен министър Мевлют Чавушоглу.

Той изразява съжаление за замразяването на преговорите за присъединяване на Турция към ЕС и за премахване на визите за турските граждани. Категоричен е: „Европейският съюз трябва да осигури безвизов режим за турски граждани до октомври или споразумението за контрол на бежанския поток ще бъде спряно“

Според Чавушоглу Анкара е положила усилия, каквито много малко други страни са полагали, за да изпълнят условията за присъединяване към ЕС, но в замяна получава от съюза само заплахи, обиди и пълен блокаж.

"Питам се какво престъпление сме извършили? Защо е тази враждебност?", продължава турският външен министър, който миналата седмица обвини ЕС, че изостря антиевропейските чувства в Турция, като насърчава и извършителите на преврата.

"Не искам да говоря за най-лошия възможен сценарий, преговорите с ЕС продължават, но е ясно: или ще прилагаме заедно всички споразумения, или ще се откажем от тях", казва Чавушоглу на въпрос дали Турция ще допусне отново стотици хиляди хора да тръгнат по море към Европа.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама