Античният театър засега е най-голямата забележителност в Пловдив, гласуването продължава

11:23, 15 авг 16 25 348 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Античният театър води в анкета, която определя най-големите забележителности в Пловдив. Тя стартира на 25 юли, организатори са от сдружение с нестопанска цел с дейност в обществена полза "Пловдив-най-старият жив град в Европа". Проучването ще продължава до края на този месец и се провежда посредством пряко допитване до гражданите, осъществено от анкетьори доброволци, които ще са облечени с отличителните тениски и шапки на сдружението.

Засега вота си са дали 1 277 души. 511 или 40 процента гласуват за Античния театър. 230 души или 18 процента предпочитат за главна забележителност на Пловдив квартал „Капана“. Римския стадион и тепетата се нареждат на трето място с 10 процента т.е. 130 души са гласували за тях. В челото на класацията засега попадат още паметникът Альоша, Гребният канал и Хисар капия.  

Желаещите могат да гласуват само по веднъж и чрез анкета, публикувана във фейсбук страницата на "Пловдив-най-старият жив град в Европа", както и в сайта на сдружението.

Припомняме, че през 2015 г. Ник Комптън-журналист, който пише за изкуство, музика, култура, мода и туризъм, поставя Пловдив редом с Йерусалим, Бейрут и Алепо, разкривайки най-старите градове в света, на страниците на престижното издание The Gardian. Според организаторите след гласуването и избирането на големите забележителности ще бъдат улеснени множеството очаквани посетители в Града под тепетата, който през 2019 г. ще е Европейска столица на културата. Определените от пловдивчани исторически обекти ще бъдат отбелязани със "Знак за древността".

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама