Близо 100 състезатели се записаха в първия трансграничен маратон между България и Румъния

11:30, 15 авг 16 / Спорт 25 272 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Близо 100 състезатели са се записали за участие в първия трансграничен маратон между България и Румъния. Това съобщиха от клуб „Зелена стъпка” в Разград, организатори на състезанието, наречено Via Pontica. Надпреварата ще се състои на 4 септември  по крайбрежието на Черно море.

Стартът ще бъде даден от плажа край Крапец. Ще се бяга по черни пътища покрай морето и Дуранкулашкото езеро, следва граничния пункт, преминаване през легендарния румънски курорт Вама Веке (Мека на хипитата и рока в северната ни съседка) и достигане до селището 2 Май, където се намира една от най-големите корабостроителници в Европа. След това следва преминаване по същия път в обратна посока и финиширане отново в Крапец.

За онези, за които 42 километра са много, са предвидени дистанции от 21 и 13 км, които ще са само на българска територия в района на Крапец и Дуранкулашкото езеро. Ще има и детско състезание с дължина два километра.

От разградския клуб „Зелена стъпка” отбелязват, че са решили да организират това състезание в навечерието на 10-тата годишнина от присъединяването на България и Румъния към ЕС, за да изразят подкрепата си за свободата на придвижване – основополагаща ценност за ЕС, която напоследък е изправена пред различни предизвикателства.

Участниците ще имат на разположение подкрепителни пунктове с храна и вода на всеки 5-6 километра. Организаторите са потърсили съдействие от гранична полиция за бързото и безпрепятствено преминаване на границата. Запазена марка на събитията, организирани от Зелена стъпка, са палатковите лагери вечерта преди състезанието.

Допълнително предимство е, че 4 септември е вторият от общо четири почивни дни около Съединението на България и благоприятна възможност за закриване на сезона на морето, отбелязват организаторите.

Събитието е възможно благодарение на партньорството на IbuMenthol – български лекарствен продукт, подходящ за активни хора.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама