Първите лодки от "ТИД 2016" акостираха на русенския бряг, близо 100 канута, трабант и сал от ВиК-тръби участват в регатата

12:09, 15 авг 16 25 333 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Още в сутрешните часове на днешния 15 август пристигнаха първите лодки от международната дунавска регата "ТИД 2016". Общо 102 участници със 74 плавателни съдове акостират на русенския бряг под Гранд хотел "Рига", където ще престоят до 17 август.

На 16 август участниците ще си почиват, като съчетаят това и с разходка из забележителностите в града и региона, за което вече имат осигурен гид. На 17-ти, те потеглят за Ряхово, Тутракан, Ветрен и последна спирка от българския бряг – Силистра, където се очаква да пристигнат на 21-ви август.

Това е 61-вото издание, като сред участниците има 40 представители на Румъния, Австрия, Германия, Сърбия и Швейцария. Още около 40 представители на Яхтклуба и Туристическо дружество "Приста" се присъединиха към регата от Русе, с което българските участници станаха близо 100, уточни ръководителят на българския етап от международния поход по река Дунав Йонко Кожухаров.

Най-възрастният участник е 85-годишната германка Урсула фон Брешке, която е с над 37 последователни участия. Най-младият пък е 13-годишният Йосиф Дервенски.

Сред по-интересните плавателни съдове има трабант върху водно колело, както и сал сглобен от ВиК-тръби и европалети.

Основните проблеми, които срещат организатори и участници са свързани предимно с битовите условия. На места е имало хубави бани и тоалетни, които обаче са били заключени през нощта, а на други единственото санитарно помещение е била 1 външна тоалетна в двор. Все пак Кожухаров отчете, че на русенския бряг в това отношение няма никакви проблеми - осигурени са 4 тоалетни и 6 душа, един от които с топла вода.

"ТИД 2016" преминава през Германия, Австрия, Словакия, Унгария, Сърбия, Хърватска, България и Румъния. Походът по вода стартира от Германия през месец юни и ще завърши в края на август, началото на септември, когато се очаква да достигне в района на делтата на река Дунав.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама