Борисов поиска оставки в „Гранична полиция“ заради поръчката, спечелена от обвинен за трафик (обновена)

13:14, 15 авг 16 25 539 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Премиерът Бойко Борисов е разпоредил на вътрешния министър Румяна Бъчварова да бъдат поискани и взети оставките на всички замесени в скандала с обществената поръчка за превоз на мигранти, съобщават от правителствената пресслужба.

Ден по-рано стана ясно, че обвинен за трафик на мигранти е спечелил обществена поръчка за легален превоз на бежанци в страната.

"Освен срам, друго не мога да кажа, вчера, когато научих, разпоредих на вътрешния министър ръководството да си подава оставката и да напускат постовете си. То звучи като виц", обясни премиерът. Продължи: „При тези усилия, които полагаме – и армия, и гранична полиция, и редовият състав, и моряците, които служат на корабите в морето, както и нашата лична ангажираност ежедневно, да има такова недоглеждане или някой който си е правил далавера (не мога да кажа какво е, защото в момента текат проверки по случая), трябва да се понесе отговорност, а отговорност за такъв скандал носят директорът и заместник-директорът, всички които са поставени от нас там, за да дебнат да не се случва такова нещо”.

По думите му, след като не са взели такива мерки и не са го предотвратили, в рамките на днешния ден вицепремиерът трябва да постави нови хора на техните места.. „Ако не, ще ги поставя аз!", закани се той. 

Според него Бъчварова не може да понесе отговорност "за десетките служби, които има в МВР и взимат заплати това да не се случва. Нейната отговорност е да ги уволни днес".

За кмета на "Младост" 

Макар съобщението от ГЕРБ за поисканата оставка по-рано на кмета на столичния район Младост да се позоваваше на решение на Изпълнителната комисия, Борисов обяви, че лично е разпоредил "кмета да подава оставка". Аргументира се, че от "една спалня каквато беше, сега "Младост" е един от най-модерните квартали" и не иска да чува за протести на хора, на които някой иска да вземе зелената площ. Изброи какво е направила управлението на ГЕРБ за района: "като се започне от прекарването на Южната дъга, бизнес центъра, метрото, санираните училища и детски градини, трилентовите булеварди, където едва се минаваше…Обяви, че нов кмет ще бъде избран на частичен вот, който ще организират заедно с президентския. 

За Турция

Борисов не отговори на въпрос дали наистина сме върнали в Турция членове на ПКК, както писаха турски медии. "Толкова е тежка обстановката в света, че колкото по-малко коментираме такива неща, толкова по-добре", посочи премиерът. По думите му всеки ден на границата стотици са връщани обратно и стотици напират да влизат. "При тези близо 3 милиона бежанци в Турция натискът е огромен, въпреки общите ни усилия с турската държава. Виждате вече започва да им харесва България, при тази тежка европейска несолидарностг, да се заградят, и само България и Гърция да понесат цялата тежест", посочи министър-председателят. 

 „Само желанието ни да се поддържат добри отношения ги кара да поглеждат към бежанския поток. Той не е техен проблем. Ако си помислите – ако ние сме на мястото на Турция, щяхте ли да кажете: Дайте да държим тук бежанците да не отидат в България и Гърция. Ще кажете: Какво ще получим за това? Нека се поставим на тяхно място”, каза Борисов.

"Ние сме много дипломатични, но, повярвайте ми – и изключително остри с колегите в Брюксел. Искам да кажа на тези аналитици, които всеки ден се опитват да се упражняват по темата: Ако не се полагаха тези усилия да запазим добри отношения, турците нямат ангажимент към бежанската криза. Европа не е изпълнила голяма част от поетите ангажименти, защото те са в пъти повече от това, което се прави, и те са в пълното морално право да кажат: Вие не си изпълнявате задълженията, оправяйте се. България харчи стотици милиони за охрана на границата… Отстрани може да изглежда лесно, но не е. От едната страна на Черно море е Крим, а от другата – Истанбул”, посочи министър-председателят.

Борисов присъства на литургия в Троянския манастир. По-късно обобщи средствата, които дават "за да могат хората да се молят в хубави храмове, а отчетата да служат с удоволствие" - 1 420 000 за Троянския манастир, последните 100 хиляди лева в края на м. юли за Басарбовския манастир, 350 хиляди за „Прокопий Варненски”. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама