Медиците в Русе почетоха паметта на загиналите си колеги

17:33, 15 авг 16 25 296 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Медици от Русе почетоха днес Денят на спасението. По традиция на тази дата се почита паметта на починалите лекари и медицински сестри, които са изгубили живота си по време на изпълнение на служебния си дълг.

По този повод се проведе опело в храма на МБАЛ-Русе АД "Св. Василий Велики". По традиция в 12.00 часа с едноминутно мълчание и вой на сирени на линейки бе почетена паметта на починалите медицински работници.

Лекарите, медицинските сестри и санитарите от Многопрофилна болница за активно лечение „Медика – Русе“ също почетоха паметта на загиналите при изпълнение на служебния си дълг техни колеги. Точно в 12 часа медиците се събраха пред входа на лечебното заведение за едноминутно мълчание, а сирените на линейките бяха пуснати в знак на почит.

Д-р Венцеслав Несторов припомни, че на днешния ден преди 53 години 26-годишният лекар от великотърновското село Стрелец д-р Стефан Черкезов, спасява 47 души от горящ автобус. Самият той умира от тежките изгаряния, които получава докато вади хората от пламъците. Известни са имената на над 150 лекари и медицински сестри загинали на работното си място в следствие на преумора, напрежение, катастрофи или заразяване, каза още д-р Несторов.

Денят на спасението се отбелязва от 2005 година по инициатива на Български лекарски съюз. Целта на инициативата е да се отдаде почит пред делото на медицинските работници, загинали спасявайки човешки живот.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама