Кметът на Девня иска РИОСВ да премести лабораторията си край заводите

18:03, 15 авг 16 25 502 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Във връзка със сигналите за системно замърсяване на атмосферния въздух в кв. „Повеляново” с вредни емисии кметът на Девня Свилен Шитов ще изпрати писмо до директора на Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС), с копие до екоминистъра, в което ще настоява стационарната лаборатория за мониторинг на атмосферния въздух в града да бъде преместена в близост до промишления комплекс. В момента съоръжението се намира в градската поликлиника в кв. „Река Девня”, която е достатъчно отдалечена от химическите заводи, за да не прихващат нейните датчици локално замърсяване на приземния атмосферен слой, докато жителите на кв. „Повеляново” поне веднъж седмично се оплакват от силен мирис, който дразни очите и гърлото.

Последният сигнал за обгазяване на Повеляново е от изминалата нощ, съобщиха от общинската администрация. Според местни жители източник на системните обгазявания е азотноторовият завод „Агрополихим”, известен в индустриалния град и с „феномена” Лисичата опашка.Той е оранжев дим, който се появява при спиране и пускане в експлоатация на цеха за азотни киселини и според работници в завода е силно отровен.

Кметът на Девня обмисля възможността за закупуване на мобилна станция за мониторинг на въздуха със средства от общинския бюджет, с която да се правят замервания в различни точки на община Девня по всяко време на денонощието, включително в почивни и празнични дни, съобщиха още от администрацията.   

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама