Бююк е можел да поиска хуманитарен статус и да избегне експулсирането си в Турция

19:00, 15 авг 16 25 328 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Предаденият на Турция турски гражданин Абдуллах Бююк е можел да поиска хуманитарен статус, а не политически, но не го е направил. Това твърди говорителят на Върховния комисариат на ООН за бежанците Даниел Стефанов пред БНР. 

"Това, което от наша страна наблюдаваме, господин Бююк е имал възможността да поиска хуманитарен статут, но той е поискал политически статут, с който нашата организация не се занимава и който му е бил отказан от вицепрезидента", каза той.

От тук нататък на мен ми е трудно да коментирам и доколко, ако той беше взел обратното, изходът би бил различен, каза още той.  Стефанов допълни, че по негово знание Абдуллах Бююк е имал достъп до правна помощ, но е направил своя избор.

Според говорителя на ООН турският гражданин е извършил пропуск като не е кандидатствал за хуманитарен статус.

Припомняме, че миналата седмица на 10 август Абдуллах Бююк беше предаден на Турция. Вътрешният министър Румяна Бъчварова коментира предаването му на турските власти с мотивите, че не е имал валидни документи. Тя обясни, че Бююк е влязъл в България в началото на февруари с невалидни документи.

Зам.-главният секретар на МВР Георги Арабадижев и директорът на Дирекция "Миграция" Николай Николов казаха същевременно, че Бююк е бил задържан в сряда от патрул на МВР, който установил, че документите му са с изтекъл срок на валидност. Турският гражданин бил заловен при рутинна проверка на автомобил в квартал „Младост".

Абдуллах Бююк е обвнинен за връзки с групировката ФЕТО на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен. Българските институции започнаха от доста ниско ниво. Има напредък, но той естествено не може да покрие стандартите за това, каза още Даниел Стефанов, коментирайки работата на българските институции при предоставянето на статус на бежанци. Това стана след като в края на миналата седмица българските политики и практики, свързани с бежанци и имигранти, бяха разкритикувани от върховният комисар на ООН за човешките права Зейд Раад ал Хюсеин.

"Прокурори и съдии наказват преминаването на границата. Според конвенцията за бежанците, който поиска бежански статут, той не би трябвало да бъде преследван за това нарушение", припомни Стефанов, който обаче каза, че и в това има напредък. "Не трябва да си представяме, че българските институции задържат мигранти и бежанци, защото просто така искат. Става дума за каацитет", каза Стефанов.

По думите му Комисариатът на ООН за бежанците се стреми да помогне за развиване на този капацитет. Според върховния комисар по човешките права в България няма достатъчно преводачи. Стефанов коментира, че проблемът е тежък, но трябва да си даваме сметка, че България е малка държава. По думите му не могат да се намерят достатъчно хора, знаещи чужди езици.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама