Започна изграждането на паметника на ген. Колев по проект на Александър Хайтов

19:23, 15 авг 16 25 691 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С Решение от 12 юли на сдружението с нестопанска цел „Изграждане в град Добрич на паметник на ген. Иван Колев и загиналите за освобождението на Добруджа през 1916 г.“ е утвърден идейният и технически проект на паметника на авторски колектив с ръководител скулптора Александър Хайтов. Проектант е „Студио Гурков“ ЕООД. Въз основа на това проектът е бил внесен за становище в Областна комисия „Военни паметници“, съобщиха от Община добрич в отговор на запитване на Topnovini.bg.

Издадено е разрешение за строеж, съгласно одобрените на 12 август от арх. Боряна Станчева инвестиционни проекти за изграждане на паметник на Генерал Иван Колев и загиналите за освобождението на Добруджа през 1916 г. Строежът е пета категория. Съгласно издадена скица за проектиране е предвидено паметникът на генерал Иван Колев да се разположи в зелена площ до концертна зала „Добрич“.

Мястото му е съобразено  максимално със съществуващата планова и обемно-пространствена композиция като е направен опит за максимално естествено и хармонично вписване в средата при синхронизирането й с качествата на обемно-пластичното решение.

Предвижда се скулптурната композиция да се реализира на два етапа. Първият етап включва поставяне на паметника на генерал Колев, оформяне на настилка от варовикови плочи непосредствено около постамента във формата, ограничена от растера на съществуващата настилка, разширяване на настланата площ от двете страни на главния подход, формиране на две вечнозелени растителни групи чрез засаждане на шест броя обикновен смърч в зелената площ зад паметника.

Като втори етап на изграждането на цялостната композиция се предвижда поставянето на плочите с имената на всички загинали в „Добричката епопея“ през 1916 г.

Сред творите на Александър Хайтов е паметникът на цар Самуил в София, както и паметници на Николай Хайтов в Смолян, на Добри Войников в Шумен, на Вили Казасян в Банско, мемориал на жертвите от атентата на гара Буново, паметник на цар Иван Срацимир във Видин.

Той е член е на Националния политически съвет на ПП НФСБ.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама