ВСС се разбърза да приема проект на декларация за членство в съсловни организации

19:54, 15 авг 16 25 399 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Спешни въпроси, свързани със застраховането на съдебни сгради, накараха членовете на Висшия съдебен съвет да се съберат на заседание през август. Идеята, по информация на "Правен свят", е на Комисията за управление на собствеността (КУС), защото било належащо да се вземе решение за имущественото застраховане на сградния фонд и оборудване, след прехвърлянето му от министерството на правосъдието към ВСС.

Така, между другото, обаче в дневния ред е вкарана и точка за приемането на проект на образец на декларация по чл.195а от Закона за съдебната власт. Става дума за спорната промяна в закона, която въведе Народното събрания, магистратите да обявят членството си в съсловни организации и тайни общества при встъпването си в длъжност.

Не е ясно какво съдържа проектодекларацията и дали ще се въведе задължението и действащи магистрати да обявяват членствата си в различни организации. Защото в ЗСВ няма преходна разпоредба, която да регламентира заварените положения така, както е например в Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси. Там, в §2 е казано:

"В тримесечен срок от влизането в сила на закона лицата, които заемат публични длъжности, подават декларацията по чл. 12, т. 2. Обстоятелствата, посочени в декларацията, се декларират към датата на влизането в сила на закона, а по т. 2 от същата декларация се декларират към дата една година преди влизането в сила на закона."

Доколкото такава изрична разпоредба не фигурира в ЗСВ, се предполага, че чл. 195а ще важи за онези, които тепърва встъпват в изброените длъжности. Въпросът е защо ВСС се е разбързал да приема проектодекларация в разгара на летните отпуски, още повече, че едва ли скоро ще има нови назначения.

Прави впечатление и друга любопитна подробност. Заседанието на пленума за 16 август е свикано от Светла Петкова, която е била посочена от Димитър Узунов да го замества като представляващ, вероятно водейки се от факта, че тя е най-старша.

Юристи поставят въпроса дали Петкова, като заместничка на представляващия, е сред субектите, които могат да свикат заседание на пленума, след промените в Закона за съдебната власт от пролетта.

В чл.33, ал. 1 от ЗСВ се казва, че заседанията на пленума се свикват от председателстващия. А в чл.32, ал.1 от съдебния закон се посочват субектите, които могат да бъдат председателстващи – министърът на правосъдието, а при негово отсъствие – представляващият, председателите на ВКС и ВАС и главният прокурор.

Старата редакция на чл. 32 на ЗСВ гласеше, че заседанията се председателстват от министъра на правосъдието, при неговото отсъствие – от представляващия, а когато и двамата липсват – от най-старшия член на съвета. И могат да се свикат от председателстващия или представляващия. Т.е. в определени случаи най-старшият член на ВСС можеше да свика заседание. В действащите текстове обаче такава възможност не е разписана.

Затова някои юристи поставят въпроса дали след промените в ЗСВ е допустимо редови член на ВСС, макар и заместващ представляващия, да свика заседание на пленума. Още повече, че законът изрично изрежда други пет субекти, които могат да сторят това. Сред тях е и председателят на Върховния административен съд Георги Колев, който миналата седмица, когато Светла Петкова свика заседанието, е бил на работа. Останалите - министър Екатерина Захариева, председателят на ВКС Лозан Панов, главният прокурор Сотир Цацаров и представляващият ВСС Димитър Узунов, са били в отпуск.

Освен това законодателят изрично е предвидил възможност най-старшият присъстващ член на всяка от колегиите да председателства заседанието ѝ, а за пленума подобна възможност не е уредена.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама