Всеки 5 хлапета с придружител на детските екскурзии

20:43, 15 авг 16 25 282 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Екскурзиите за деца от детската градина и в предучилищна възраст ще се осъществяват само, ако на всеки 5-7 деца има възрастен придружител. Това гласи проектът на Наредба за детските и училищните туристически пътувания, съобщи Министерство на туризма.

Проектът очаква обществено обсъждане, а целта му е екскурзиите за хлапета да се организират професионално и да няма неприятни изненади. Наредбата е съвместна работа между Министерство на туризма и Министерство на образованието и науката.

Броят на децата от 1-и до 12-и клас за присъствие на възрастен се увеличава на 10-15 ученици.

Предлага се и задължително сключване на договор между туроператора и дадения директор на детска градина, училище или център за подкрепа за личностно развитие.

Както и детските лагери в страната да се организират в оградени туристически обекти с минимум два входа, с денонощна охрана и пропускателен режим, осигурено видеонаблюдение, ресторант и други задължителни характеристики. 

Настаняването на децата и учениците ще се извършва само в категоризирани обекти, а изхранването им ще е само в обекти, регистрирани по реда на Закона за храните. За да бъде гарантирано качеството и произхода на храната при подобни пътувания, ще бъде уведомявана Българската агенция по безопасност на храните за организацията на храненето на децата и учениците.

Запазва се изискването организираните детски пътувания с автобусен транспорт, да се извършват в светлата част на денонощието.

Контролът по спазването на наредбата е възложен на Комисия за защита на потребителите, Министерство на образованието и науката, Регионалните управления на образованието, Регионалната здравна инспекция и други компетентни органи.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама