Три изложби в Историческия музей в Шумен

21:06, 15 авг 16 / Култура 25 504 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
До края на месец август в зала „Съкровищница” на Регионалния исторически музей са експонирани находките от Над сент Миклош, съобщиха от музея.  

Случайно откритите 23 съда са с различно предназначение и общо тегло почти 10 кг. Те се отличават с великолепна украса, разнообразие на формите и специфични сцени.

Автентичните находки днес се съхраняват във Виенския музей на история на изкуството, където са анотирани като български. Със специален жест от този музей подаряват на страната ни единственото точно копие на съкровището от Над сент Миклош, което гостува в Шумен със съдействието на Национален исторически музей – София и Национален археологически институт с музей при Българска академия на науките.

Също до края на месеца могат да бъдат разгледани и текущите временни изложби. „Точно и навреме” или когато радиото в Шумен проговори, а часовникът отмери". Експозицията представя колекции часовници и радиоапарати от фондовете на Регионален исторически музей – Шумен. Това е и заключителен етап на обявената в началото на годината дарителска акция.

Под надслов „От златните им ръце“в Мраморното фоайе на музея е експонирана колекция филигран. Изложбата включва накити, предмети на бита и църковна утвар и се състои от веществен и документален модул. Към нея, като част от проектно предложение за целево финансиране от Министерство на културата, е подготвен и тематичен каталог.

Работното време на централната експозиция на музея е всеки ден (включително събота и неделя) от 10.00 до 18.00 часа.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама