МОН изкара научната ни общност от световни бази данни

23:41, 15 авг 16 25 343 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Българската научна общност остана без достъп до световните бази данни ScienceDirect и SCOPUS, защото Министерство на образованието и науката не поднови абонамента, съобщава Дневник.

Таксата трябва да се заплати на издателство Elsevier, където се публикуват голяма част от научните журнали по света и се поддържат научни информационни системи за търсене на данни.

От образователното министерство обясняват, че в момента се търсят най-добрите условия за встъпване в преговори за абонаменти и за тази година. Продължаване на достъпа до базите данни в Elsevier не е изключен вариант, но за него ще се мисли още. Като ще се вземе предвид колко се използват тези информационни източници от българските учени.

„Рискът от създаване на дискриминационни условия на пазара, когато една държава получава безплатен достъп, докато други държави са таксувани за идентични права” е аргументът в писмото, с което издателството прекъсва достъпа до научна информация, получено от ведомството на 2 август тази година.

Парите са проблем, не отричат от МОН. Около 8 млн. лева с ДДС възлизат нуждите от информация на 59 научни организации и висши училища. При сравнение, че целият бюджет за наука на министерството е 24 млн. лева.

Недостигът на бюджет в това перо датира от 2014 година, когато парите за наука са силно намалени, разясняват от ведомството. Така цената на абонамента през изминалата година е за сметка на бюджета на Фонд „Научни изследвания”, който останал без никакви конкурси, добавят от образователното министерство.

Въпреки финансовите дупки от МОН уверяват, че няма да нарушат Закона за насърчаване на научните изследвания. В него е регламентирана националната политика за осигуряване на достъп на научната общност в България до електронни научни публикации. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама