Проучват антично зърнохранилище в “Ковачевско кале”

06:05, 16 авг 16 / Любопитно 25 434 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Aрхеолозите работят по разкриването на зърнохранилището (хореума) на крепостта “Ковачевско кале” край Попово от началото на месеца.

Той вероятно е бил причината за възникването и издигането на мощното укрепително съоръжение със 17 бойни кули и стени с дебелина до 3.20 метра на площ почти 50 дка, каза директорът на Историческия музей в града Пламен Събев.

Според ръководителя на разкопките доц. д-р Олег Александров от Великотърновския университет “Св. Св. Кирил и Методий”, зърнохранилището е било масивно, с дължина повече от 50 метра.

През това лято в продължение на два месеца усилията на специалистите ще бъдат насочени към разкриването и почистването на западната стена на хореума. По думите на Събев там са най-големите натрупвания и ще бъдат разкрити най-големите културни пластове.

Обектът е интересен, защото е вторият разкриван до сега в България. Първият край Разград, в по-малки размери, е проучван набързо през 50-те години на миналия век, при строежа на бившия пеницилинов завод. Намеренията на изследователите са през следващите две години зърнохранилището да бъде разкрито и след това да се разработи проект. Така ще бъде представено римското архитектурно наследство и ще се допълни облика на крепостта “Ковачевско кале” – интересен туристически обект за ценителите на културно-историческия туризъм в Североизточна България.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама