Спешните пациенти няма да минават през четците за пръстов отпечатък

08:45, 16 авг 16 25 529 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Спешните пациенти няма да минават през четците за пръстов отпечатък. Това обяви в отговор на лекари от Дупница зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков пред камерата на БТВ. Шарков поясни, че в момента се създава неточно отразяване на четците.

"Става въпрос за цифров код, а не за пръстов отпечатък, който след това да бъде възпроизведен", разясни  зам.-министърът.

По думите му със системата  ще се пресече именно схемите, които Здравната каса разкри. При тях мними пациенти са лекувани, а в същото време същите дори не знаят къде се намират болниците, където са лежали.

"Това е единствената възможност, която не коства нито една стотинка на гражданите, но ще може да пресече измамите. Няма нищо общо със системата в Турция", поясни д-р Шарков. Той уточни това, тъй като пак в студиото на БТВ бившият здравен шеф д-р Стефан Константинов обясни, че новата система няма да даде добри резултати. Константинов даде пример как подобни четци са въведени и след това премахнати заради нарушаване на човешките права преди 2 години в Турция.

"Не е вярно, че ще се спрат измамите. Просто ще се дадат едни пари на едни фирми и резултатът ще е нула за здравната сиситема", отсече д-р Константинов.

Междувременно Многопрофилната болница "Свети Иван Рилски" - Дупница все още не е въвела четците. От ръководството на болничното заведение поясниха пред камерата на БТВ, че временно са отложили въвеждането на пръстовите отпечатъци, за да видят как те ще се приемат в другите болници. Специалистите в Дупница смятат, че четците ще забавят прегледите, но все пак те ще ги въведат, защото са избрани от здравното министерство. Ведомството е избрало 20 болнични завадения, за да се сложат въпросните четци за пръстови отпечатъци.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама