Инциденти по време на игра изпращат по 15 деца с травми в пловдивска болница

10:26, 16 авг 16 25 451 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Огромният брой случаи на травми при децата заприлича на епидемия и през това лято. Всеки ден между 15 и 20 малчугана минават през кабинета по ортопедия и травматология в МБАЛ „Медлайн“, за  да потърсят медицинска помощ. Това съобщи началникът на Втора ортопедия и травматология д-р Божидар Бегов. Малките пациенти са на възраст 1,5-2 до 18-годишни. Водещият специалист е категоричен, че летният травматизъм в детска възраст превъзхожда този при пенсионерите през зимата.

Най-често инциденти стават, когато децата карат колела или скейтбордове, а също и около басейните. При падането чупят мишници и предмишници, както и глезени и стъпала. "Две счупени китки преди време бяха типичното за пострадало с колело хлапе, сега велосипедните травми са като от падане с мотор. Децата копират сцени от филми и екшън герои, устройват си каскадьорски надпревари, спускат се по трудни терени, карат без каски и наколенки. Това води до тежки счупвания на крайниците. Травмите често провалят ваканцията на децата и на родителите, защото се налага крайникът да се обездвижи за по-дълго време", посочи д-р Бегов.

Според колегата му д-р Тодор Топлев край басейните има и пострадали възрастни, при които счупванията много пъти са в областта на тазобедрената става. На ден през кабинета минават по 6-7 хора на възраст, а понякога и до 10. Травмите при тях са по-тежки и това обикновено налага оперативна намеса. Възстановяването им често отнема месеци или дори години. Ако диагнозата се прецизира точно и операцията се направи перфектно, времето за възстановяване се съкращава в пъти, посочиха ортопедите, които имат богат опит в интервенциите.

Специалистите посочват, че през лятото доста работа им отварят и жертвите на пътни произшествия. До усложнения при деца и възрастни се стига, когато пациентите не потърсят веднага медицинска помощ и започнат лечение сами, често и с неподходящи средства като билки, кромид лук и още какво ли не.

Екипът на МБАЛ „Медлайн“ е на разположение на нуждаещите се 24 часа в денонощието и всеки пострадал може да се консултира в специализирания кабинет, каза д-р Бегов. За пациентите с ортопедични проблеми екипът на отделението стартира едномесечни безплатни прегледи всеки ден от 10 до 12 ч. Направления от личните лекари не се изискват, пациентите трябва да си запишат час за консултация на регистратурата: 032/656-600. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама