Румен Радев с остра критика към Ненчев, предупреди Борисов да му няма доверие

10:56, 16 авг 16 / Политика 25 406 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Доскорошният командир на Военновъздушните сили (ВВС) о.з.генерал-майор Румен Радев обяви на специална пресконференция в БТА, че е напуснал армията заради военния министър Николай Ненчев. По думите му неговият пряк ръководител не се е вслушвал в съветите му. 

"Не мога да остана подчинен на министър на отбраната, който не поиска и не се вслуша в моята експертиза. Бил съм бил политическа фигура. Много интересно кой дава тези дефиниции за мен. Един човек, на сайта на чиято партия виси следното описание за самия него - Николай Ненчев е демократ, подготвен за битката с Русия, има силна воля и идеологическа чистота. Лично аз на мястото на премиера не бих се доверил на човек, който афишира идеологическата чистота. Това ми навява мисли за едни минали исторически епохи“, заяви Радев.

Според него министър Ненчев се отнася с неглижиране към важни проблеми на националната сигурност, за които той алармира от 2 години.

„През тези две години изтребителната авиация можеше да бъде спасена и да не стигаме до крайно рискови решения, каквито са в момента. Никога не съм бил против съвместна охрана на въздушното пространство на България заедно с наши съюзници", уточни Радев.

Той посочи, че мотивът му за напускане е свързан с концепция за реализиране на съвместно изпълнение на мисията по контрол и охрана на въздушното ни пространство. Радев смята концепцията за неизгоден и унизителен за българските ВВС и за България документ.

„С министъра на отбраната се разминахме по концепцията на изпълнението на мисията еърполисинг. Аз бях и съм категорично против България да плаща разходите на гостуващата страна“, аргументира се още Радев.

Подписването на договора за съвместна охрана по въздух е по-унизителен и от Ньойския договор, категоричен е генералът и даде за пример Румъния, която е приела национално отговорна позиция - прием на съдружници в небето, но без да им заплаща за това.

Според него от всички държави със собствена изтребителна авиация в НАТО, единствено България е депозирала документ, с който кани съюзни държави за съвместен "еър полийсинг" срещу заплащане. 

„Разбира се, че винаги е добре дошло да тренираме и да дежурим с наши партньори от НАТО, това означава повече сигурност за региона и за страната ни – но само при условие, че те пазят небето ни с нас, не вместо нас. Недопустимо е да охраняват небето ни вместо нас, това е загуба на национално достойнство“, изтъкна генералът. И добави, че не може да проумее факта, че плащаме за подготовката на полските летци, които летят поне три пъти повече от родното ВСС и то след като България е най-бедната страна в НАТО със собствена авиация.

Радев разкритикува Министерство на отбраната за тежкото състояние на българската армия като посочи за пример, че летците ни летят около 5 пъти по-малко от стандартите на НАТО. Основната причина за това според него е некомпетентност на ръководството на Министерство на отбраната, придружено с неглижиране на военната експертиза, липса на стратегическо мислене и откровена наивност за възможностите и условията на нейното развитие.

Генерал Радев попита дали чиновниците си дават сметка какво поражение нанасят върху мотивацията на летателния състав.

Относно политически теми Радев отказа да говори, въпреки че в залата не липсваше присъствие на представители на БСП. На въпрос дали е готов да стане главен главнокомандващ на армията, какъвто е президентът, той само лаконично каза: „Ако се чувствам не готов – не излитам. Аз съм човек, който обича предизвикателствата и се готвя за тях. Никога не съм отказвал излитане, когато се е налагало”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама