"Дарк Трабантула" сред атракциите на "ТИД 2016"

12:02, 16 авг 16 / Любопитно 25 277 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Дарк Трабантула" е сред най-големите атракции на тазгодишното издание на международната дунавска регата "ТИД".

Както вече съобщихме, още сутринта на вчерашния 15 август пристигнаха първите лодки от похода по река Дунав. Те са на лагер под Гранд хотел "Рига". Днес участниците имат почивен ден, в който разглеждат забележителностите в града и региона, а утре отплават към Ряхово.

"Кризата на 50-те години ме накара да се заема и да изработя това плавателно средство, което ми отне две години. То представлява водно колело, а върху него е монтирано купе от "Трабант". Има и извънбордов двигател". Така представи идеята си 52-годишният шофьор на линейка Роберт Любенов от Плевен.

Той поясни, че името на плавателното му средство идва от неговото водно кръщене. Минавайки покрай остров Мартен преди 3 години, Любенов е приел прозвището "Тъмния", а останалото е просто трактовка на популярния вид паякообразни.

"Трабантулата" е олекотена максимално, за да е годна за плаване. Тежи близо 180 кг, развива скорост от 10 до 12 км/час, а разходът на бензин е около 10 литра на 100 километра. Плановете на Любенов са да стигне с нея до Силистра. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама