Официално: Референдумът на Слави заедно с президенстките избори

13:18, 16 авг 16 / Политика 25 278 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Националният референдум, по-известен като референдумът на Слави Трифонов, ще се проведе заедно с президентските избори на 6 ноември тази година. Това става ясно след издаден указ от държавния глава Росен Плевнелиев.

Съгласно Конституцията президентът определя дата за провеждане на национален референдум. Законът за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление предвижда, че при произвеждането на редовни избори и взето решение от Народното събрание за национален референдум, те се провеждат на една и съща дата.

Въпросите на националния референдум ще бъдат три: 1. „Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?“; 2. „Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?“;  3. „Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?“.

Припомняме, че въпросите към обществото бяха 6, но на 28 юли тази година Конституционният съд обяви за нередовни три от тях. Така отпаднаха - Подкрепяте ли броят на народните представители да бъде намален на 120?, Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите? и Подкрепяте ли директорите на областните дирекции на Министерството на вътрешните работи и началниците на районните управления в областните дирекции на Министерството на вътрешните работи да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

Ранното определяне на датата за референдума е необходимо на държавните органи и политическите партии да участват в подготовката и организацията на националния референдум, а гражданите – да направят информиран избор, убеден е държавният ни глава.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама