ВСС търси 500 000 лева дадени от правосъдното министерство

15:02, 16 авг 16 25 275 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
500 000 лева са се "загубили" при прехвърлянето на средствата за строителство и ремонт на съдебните сгради от Министерството на правосъдието към Висшия съдебен съвет. Това обяви на днешното заседание на пленума председателят на Комисията за управление на собствеността Михаил Кожарев. Парите липсват и от ВСС са решени да изяснят къде са те. За казуса съобщава "Правен свят".

Кадровиците се събраха, за да одобрят инвестиционната програма за сградите до края на годината и тяхното застраховане.

Кожарев обясни, че на 30 юни Министерският съвет е решил по бюджета на ВСС да бъдат прехвърлени 6 867 554 лв. След приспадане на такси, данъци и др. трябвало да пристигнат малко над 5.8 млн. лева, но реално постъпили 5.3 млн. лева. Той се закани да бъде извършена проверка къде са останалите половин милион лева.

От Министерството на правосъдието пък отговориха, че нищо не се губи. И обясниха: "С Постановление на Министерския съвет от 30 юни 2016 г. на Висшия съдебен съвет са отпуснати 6 867 554 лева. От тях само 5 344 078 лв. са за капиталови разходи. 1 088 658 лв. са за текущи разходи и издръжка, 396 058 лв. са за данъци, такси и административни разходи. Има и няколко по-малки суми, които са по други пера. Всички тези суми са намалени от разходната част на бюджета на Министерството на правосъдието, Министерството на финансите ги дава на ВСС. Всъщност от самото начало от тези 6.8 млн. лева за капиталови разходи са предвидени 5.3 млн. лв."

На заседанието днес бяха отправени критики към Министерството на правосъдието във връзка със съдебните сгради. То бе обвинено, че от 2009 г. насам залагало определени суми в бюджета си за инвестиции в съдебни здания, но така и не ги изпълнявало. И така всяка година. Като пример Кожарев посочи намерението за строителство на ново сграда за РС-Несебър. То е трябвало да започне през 2009 г., а цената да е 4.3 млн. лева. Строителството така и не е стартирало, въпреки че на изпълнителя били преведени 400 000 лева. "Всяка година Министерството на правосъдието залага в бюджета си тези 4.3 млн. лева и казва: "Ние ще строим, бе", и всяка година само наблюдава. Министерството на правосъдието не изяснява къде са тези пари и какво се случва там. Тази задача трябва ние да я изпълним, след като от МП ни прехвърлят цялата документация", обясни Кожарев.

В упреците към ведомството на Екатерина Захариева се включи и Галя Георгиева. Тя обясни как в началото на миналата година с председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов били на посещение в Районния съд в Пещера. Там започнало строителство на нова сграда, както и ремонт на старата, която била паметник на културата. Но двете дейности така и не били докарани докрай, а съдиите заседавали в кабинетите си.

"За едни 1360 лева това не е реализирано в момента. Някой в Министерството на правосъдието ще поеме ли отговорността за тези нереализирани строително-монтажни дейности?", попита Георгиева.

По този случай също се очаква отговор от Министерството на правосъдието. А ВСС прие инвестиционната програма и взе решение за застраховане на сградите.

Същевременно днес бяха отпуснати 64 563 лева за освежаване на сградата на Националния институт на правосъдието.

След гласуването Галина Карагьозова попита Комисията за управление на собствеността дали ще бъдат изготвени критерии за това коя от ремонтните дейности по съдебните сгради е с приоритет и защо едно здание се предпочита пред друго.

Кожарев заяви, че вече се работи по критериите. Дори бил изготвен доклад за развитието на основни и текущи ремонти в съдебните палати. Било изпратено писмо до всички административни ръководители да предоставят мотивирани искания за ремонт, който после ще бъдат анализирани и обобщавани.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама