Дългът на фирмата от Исперих към тютюнопроизводителите е 140 хил. лв

15:27, 16 авг 16 25 375 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Имаме постижения в посока изплащане на тютюневата реколта от 2015 г. Фирмата от Първомай се разплати изцяло с тютюнопроизводителите от Североизточна България в края на миналата седмица, което заслужава адмирации от наша страна. Това каза председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите (НАТ2010) Цветан Филев, съобщава Фермер.БГ.

„Във връзка с другите две фирми – гръцката и българската, позиционирана в София, до момента са преминали квотата от 80% от дължимите средства и сумите вече са по сметките на тютюнопроизводителите от страната, като до следващата седмица се очаква сумите за реколта 2015 да бъдат изцяло изплатени“, обясни Филев.

Не така обаче стоят нещата с фирмата от Исперих, която все още не дава индикации за изплащането на средствата. 

„Управителят на въпросната фирма пое ангажимент към тютюнопроизводителите, на които дължи средства, да проведе разговор с тях и да ги помоли да изчакат, стабилизирането на компанията. Аргументите на фирмата са, че в момента на склад залежават около 5000 кашона с  тютюнева суровина от сортова група тютюн Каба Кулак и около 180 бали от едролистната сортова група тютюн Бърлей и едва след реализирането на тези количества на външния пазар, компанията ще може да се разплати с тютюнопроизводителите. Собственикът на фирмата декларира, че разплащането ще се случи с началото на изкупната кампания 2016 г.“, каза още той.

В момента се изплащат средства на стопани от общините: Тутракан, Главеница и Дулово, в Силистренско; Каолиново и Венец в Шуменско; Кубрат, Завет и Исперих в Разградско и в община Тервел от област Добрич.

Цветан Филев коментира, че за съжаление тютюнопроизводителите от общините Тервел, Добричко; Ветово, Русенско и Дулово, Силистренско няма да получат скоро пари от позиционираната в Исперих фирма, която дължи около 140 хил. лв., информира още Фермер.БГ.

Председателят на НАТ2010 съветва тютюнопроизводителите когато подписват договори, в началото на всеки един стопански цикъл, да прегледат най-подробно клаузите в тях, защото в тези договори са заложени, както сроковете за плащане, така и при какви минимални качествени изисквания на тютюневата суровина ще се извършва търговия.

„Едва след като се запознаят с всички тези условия и подробности, моят съвет е едва тогава да подписват договорите. Другото, което мога да посъветвам тютюнопроизводителите е да избират за работа надеждни за тях търговски контрагенти“, заключи Филев, цитиран от Фермер.БГ.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама