Загубите на вода в област Добрич да се намалят до 81% предвижда бизнес планът на "ВиК"

15:40, 16 авг 16 25 300 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Намаляване на загубите на вода от 86 % на 81.81 % предвижда бизнес планът на дружеството „Водоснабдяване и канализация“ за периода 2017-2021 година, който бе представен днес пред Асоциацията по ВиК на територията на област Добрич. Пред областния управител Детелина Николова и присъстващите кметове управителят инж. Петър Калчев коментира, че може да се очаква процентът на загубите да достигне до 76 на сто с прилагането на ефективни мерки, планирани в годините за управление на водните количества и експлоатация на системата.

В следващия регулаторен период ще влязат в експлоатация обновената вече ВиК-мрежа и пречиствателната станция в Тервел, която се реконструира, каза Калчев. Очаква се да започне и обновяването на водния цикъл в Добрич. В следващите пет години в региона ще бъде изградено водоснабдяване в нови територии със завишен инвеститорски интерес, ще бъдат реконструирани пречиствателни станции, ще бъде готов пълен подземен кадастър на водоснабдителните и канализационни съоръжения.

Общата стойност на инвестиционната програма за третия регулаторен период е малко над 5,25 млн.лв., като средствата са насочени основно към изграждане на нови и рехабилитация на съществуващи публични активи. Предвидените инвестиции в собствени активи са в размер на 385 хил. лв.  Основната инвестиция от 4865 хил. лв. ще е вложена в подобряване на инфраструктурата. Според бизнес плана, заложените проекти в инвестиционната програма ще доведат до съществено подобрение на ключовите показатели, както и такива които нямат съществен принос към изпълнение на ключовите показатели, но са с висок приоритет в програмите на общините за предстоящия програмен период. Като дългосрочна цел управителят на фирмата подчерта, че стои задачата за водоснабдяването на област Добрич с вода от варненския язовир "Цонево".

Ремонтната програма на дружеството е ориентирана предимно към аварийна подмяна на амортизирани водопроводи под 10 м в критични участъци, ремонт на съоръжения по канализация и пречиствателните станции за отпадъчни води с цел недопускане преливане от смесените системи в сухо време и безаварийна работа на станциите.

Според изнесените от инж. Калчев данни, през 2014 г. дружеството приключва с финансова загуба от 6 милиона лева, 2015 г. е отчетена печалба от 11 000 лв. Очакваният финансов резултат за тази година е 100 000 лева печалба, а за 2017 – също печалба в размер на 700 000 лева. През изминалата  са вложени 2 милиона лева за възстановяване и реконструкция на помпени станции, сондажни кладенци и подмяна на водопроводи. Доставени и монтирани са 35 нови помпи,  възстановени са хидрофорите в десетки жилищни блокове.

С предприетите мерки за намаляване на разходите за електрическа енергия до два месеца "ВиК" ООД ще бъде изведено от критичното състояние, допълни управителят на дружеството. По думите му операторът дължи около 7 400 000 лева заедно с лихвите на доставчик на електрическа енергия на свободния пазар. За водоснабдяването на Добрич вече са възстановени стари водоизточници като е постигнат двойно по-нисък разход на електрическа енергия, посочи управителят на "ВиК".

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама