Шефът на ВСС дори и не разбрал за протестите на мотористите

16:48, 16 авг 16 25 307 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Представляващият Висшия съдебен съвет Димитър Узунов дори и не разбрал, че през изминалите седмици имаше протести на мотористи пред съдебни палати в различни градове заради инцидент с техни колеги, съобщава "Правен свят".

"В последния месец бях извън пряката работа на ВСС поради лични причини. Това е много притеснително. Ще проуча какъв е въпросът", така отговори Узунов на журналистически питания за случая с турския гражданин Фарук Бекташ. 

Припомняме, че турският гражданин прегази и уби на пътя семейство мотористи, а съдия Недялка Николова от Софийския окръжен съд му постанови "домашен арест"  и така той избяга. Това предизвика мотористи от цялата страна да излязат на протести, да поискат оставката на съдия Николова и призоваха ВСС да се самосезира.

Димитър Узунов днес заяви, че съветът не е сезиран по този казус и не смята да се самосезира: "Не се занимаваме с пряката правораздавателна дейност, на който и да е магистрат. Те са независими при вземане на своите решения. Нито сме сезирани, нито смятаме да се самосезираме."

Междувременно на днешното заседание кадровиците одобриха образец на декларация по чл. 195а от ЗСВ, който задължава магистратите, членовете на ВСС и инспекторите да обявяват членствата си в организации и тайни общества при встъпването им в длъжност.

Светла Петкова обяви, че се налага да се приеме бърз вариант на декларацията, защото във ВСС са постъпили 40 уведомления на кандидати за работа в районните прокуратури и 5 от магистрати, които са повишени и предстои да встъпят в новите си длъжности.

Юлия Ковачева поиска изрично да се уточни, че декларациите се отнасят само до колегите, които встъпват в длъжност.

Според нея законовият текст поставя редица въпроси - няма дефиниране на понятията, приложението на текста към заварените случаи, защото няма преходна разпоредба и др. Ковачева заяви, че ВСС дължи отговор на магистратите и предложи темата да бъде обсъдена в най-скоро време. Тя добави, че е редно да се поискат и становища от съдилищата, за да може ВСС да приеме консолидирано становище.

Ясен Тодоров я подкрепи. Той предложи до 15 септември, когато се очаква да бъде следващото заседание на пленума, всеки да помисли за предложения, защото пък с чл. 195б от ЗСВ се вменяват нови задължения на етичните комисии. 

Според тази разпоредба "когато констатира несъвместимост, Комисията по професионална етика изготвя мотивирано заключение, което се изпраща на съответната колегия на Висшия съдебен съвет". 

Констатирането на несъвместимост е ново за нас, трябва да прегледаме и процедурата за подаване на декларациите, къде ще се подават и къде ще се води регистърът, каза още Тодоров.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама