Пловдив посрещна младите златни медалисти по математика в Сингапур

17:13, 16 авг 16 25 283 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В Заседателната зала на Община Пловдив заместник-кметът Стефан Стоянов посрещна златните медалисти от Международната олимпиада по математика в Сингапур (Singapore International Math Olympiad Challenge - SIMOC), провела се на 13-ти август. 760 участника от 15 държави се съревноваваха да решават 25 задачи по математика, съобщиха от Общината.

Демира Недева и Петър Узунов са единствените представители от Пловдив и спечелиха призовите места в своята възрастовата група на 10-годишните, след като са решили „сложни“, по думите им, задачи. Двамата са част от националния отбор на България, в който влизат общо 11 представители от 2-и до 7-и клас. На срещата в Община Пловдив те разказаха за своите впечатления от пътуването, както и за интересните срещи с връстници от различни екзотични дестинации.

Демира учи в ОУ „Захари Стоянов“, а Петър в СОУ „Черноризец Храбър“, като и двамата споделиха за своята любов към математиката. Наесен те ще бъдат 4-и клас, а след като го завършат успешно, ще следват мечтата си да бъдат приети в Математическата гимназия. Допълнително подготовката и знанията си по математика Демира и Петър получават в Академия „21 век“ с преподаватели Таня Кутманова и Мария Василева, благодарение на които са се справили с предизвикателствата на Олимпиадата в Сингапур.

Демира с решителност заяви, че когато порасне, иска да стане пилот на самолет, заради което е и толкова запалена по математиката.

„В Пловдив Вие имате много възможности да поддържате високо ниво на математика. Тя отваря много врати“, обърна се Стефан Стоянов към двамата победители. Той предаде искрените и сърдечни поздрави от името на кмета Иван Тотев, който много се гордее и радва с успеха на двамата малки медалисти.

Заместник-кметът Стоянов сподели, че в бъдещите планове на Община Пловдив са да включи в учебната програма и обучение за програмиране с помощта на таблети.

“Идеята ни е да накараме все повече деца да харесват математиката, която е стъпка към истинското програмиране и дава възможности на много млади хора за добре платена работа на световно ниво“, допълни той.

Децата стигнаха до Олимпиадата в Сингапур с финансовата подкрепа на Община Пловдив и след проведено предварително национално състезание в Стара Загора, където Демира Недева печели златен медал с постижение - втори резултат в света, а Петър Узунов стана носител на бронзов медал.

„Самото класиране е голямо признание. Златните медали Ви правят шампиони, което Ви превръща в един добър пример за останалите деца. Благодаря Ви, че представихте така добре Пловдив и България“, допълни още заместник-кметът Стефан Стоянов и изрази готовност Община Пловдив да помага и за в бъдеще. Той подари на Демира и Петър по един специален плакет с Античния театър, с пожеланието където и да ходят да носят Пловдив в сърцата си, както и книгата „1000 причини да се гордеем, че сме българи“. На свой ред децата подариха своя снимка за спомен от награждаването със златните медали.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама