Мъртва кая излезе в Белославското езеро

18:07, 16 авг 16 25 315 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Сигнали за мъртва риба в Белославското езеро разследват експерти на Басейновата дирекция за Черноморския район и Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури със съдействието на регионалната лаборатория при Изпълнителната агенция по околна среда. При направения оглед,на площ от около 5 км в акваторията на езерото са открити екземпляри от мъртва кая. Не са установени брегови източници на замърсяване, както и наличие на мазни петна от разливи на нефтопродукти.

Взетата водна проба в района на ферибота пред Белослав и пред с. Страшимирово ще бъде изследвана по показатели активна реакция (pH), температура, БПК5, разтворен кислород, азот амониев, азот нитратен, азот нитритен, общ азот, фосфати, общ фосфор и електропроводимост, съобщиха от РИОСВ.

От контролираните показатели на място са отчетени: pH – 8.25, температура на водата - 26°С, съдържание на разтворен кислород на повърхността е 0.91 мг/л, при норма от 6.00 мг/л, а в дълбочина – 0.79 мг/л.

Според експертите вероятната причина за измиране на рибата в района е изключително ниското съдържание на разтворен кислород и високата температура на водата, явление което се наблюдава в края на лятото.

Резултатите по останалите показатели се очакват след приключване на анализите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама