Бан Ки-мун предпочита да го наследи жена като шеф на ООН

19:00, 16 авг 16 / Свят 25 252 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун предпочита следващият лидер на световната организация да е жена, предаде Асошиейтед прес. По неговите думи след осем мъже на кормилото „е крайно време“ постът да се заеме от представител на нежния пол.

Той обаче напомни, че решението е в ръцете на 15-членния Съвет за сигурност, който трябва да препоръча на Общото събрание кандидат за одобрение. Сред 11-те кандидати е и българският представител Ирина Бокова, която е генерален директор на ЮНЕСКО.

"Има много видни жени лидери в националните правителства и други организации или в бизнес общностите, в политическите, културните и други среди. Няма причина да не е така и в ООН", каза Бан Ки-мун, без да посочва имена.

Той похвали Общото събрание за организирането на първите по рода си открити изслушвания на кандидатите за неговия пост.

Съветът за сигурност проведе две неофициални гласувания, в които участваха 12 кандидати и във всяко от тях жени се нареждаха на трето място. И при двете гласувания фаворит беше бившият португалски премиер и бивш върховен комисар за бежанците Антониу Гутериш. При първото глауване Ирина Бокова се класира трета, а при второто падна на пето място. Третото гласуване е насрочено за 29 август.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама