45 речни корита в София са почистени

23:02, 16 авг 16 25 312 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Столичната община е почистила 45 речни участъци на територията на София, като работата продължава и по други корита. Дейностите са с цел превенция. Средства, с които се осъществява почистването, са от бюджета на общината. Това каза столичният кмет Йорданка Фандъкова при проверка на почистването на река Перловска в район „Подуяне“.

Предстои да се почистят и река Суходолска в район „Овча купел“, река Шеовица в район „Банкя“, както и отводнителни канали в селата Казичене и Кривина, район „Панчарево“.

Критичните участъци от речните корита на реките и нивото на водата в общинските язовири се наблюдават периодично. За целта във всеки административен район на София има създадена организаця за наблюдение и превантивен контрол.

Изградена е и система за наблюдение на нивата на реките в реално време. Специални сензори следят всяко повишаване на нивото на реките, които преминават през града. Наблюдението се извършва в изнесения център за видеонаблюдение в столицата.

Фандъкова припомни и за изработените два проекта за осигуряване на проводимостта на водата в река Искър и поддържането на речното корито чисто, които са с обхват от язовир „Панчарево“ до моста на Чепинско шосе.

Общо 5 000 метра покрити участъци са почитени през 2014 г. от реките Перловска, Слатинска, Новачица, Боянска и Суходолска, отбеляза още столичният кмет. Изпълнени са и проекти за изграждане на диги на река Лесновска при с. Долни Богров и 340 м дига на същата река, но в кв. „Челопечене“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама