„Зорница“ от Ценово подготвя филм като визитна картичка

06:35, 17 авг 16 25 240 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Смесената фолклорна група „Зорница“ от Ценово приключи снимките на първия си филм. Той ще представлява  своеобразна творческа визитна картичка на формацията, съобщават от община Ценово. Лентата се заснима в навечерието на петгодишния юбилей от основаването на самодейния състав.

В представянето са включени само авторски песни, обработени и изпълнени от певците на „Зорница“. Повечето от изпълненията са насочени към родното място, забележителностите в района и традиционни обичаи и ритуали.

Автори на текста и музикалния съпровод са членове на групата – Мария Танкова, Пенка Ангелова, Стефан Алексиев и други. Кадрите се снимат на местата, за които се пее в песните и по този начин се получава и визуална представа за природните дадености – местността Бог баир, Хаджийската чешма, стогодишния мост на река Янтра.

Във филма ще звучат и кратки текстове, които ще разказват за историята и преданията, свързани с исторически места. По време на подготовката на творческата визитка самодейците са получили подкрепа от кмета на общината д-р Петър Петров и от настоятелството на НЧ „Христо Ботев“.

Смесената фолклорна група „Зорница“ е създадена преди пет години, а рожденият ден ще бъде отбелязан тържествено през есента с голям концерт. Главен "виновник" за появата на формацията е Стефан Алексиев, който продължава да е неин ръководител и музикален съпровод.

Певците от „Зорница“ изпълняват обработен фолклор, а в репертоара на групата са включени и много авторски песни. Всяка година самодейците имат изява най- малко на пет престижни фолклорни събора в страната, а в творческата биография на колектива са записани повече от тридесет отличия.

„Групата вече има изграден собствен характерен облик, членовете на „Зорница“ представляват задружен и сплотен колектив и са сериозен конкурент дори и на професионалните състави“, подчерта ръководителят на групата Стефан Алексиев. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама