На площ около 800 декара се е разпрострял пожарът в Добрич

09:39, 17 авг 16 25 588 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Пет часа и половина е гасен големият пожар в Добрич вчера, който се разпростря на площ около 800 декара, съобщи директорът на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” Дарин Димитров.

Сигналът е получен около 14,30 часа. Мъж, който се е обадил на телефон 112, обяснил, че без да иска е предизвикал пожара. Предполага се, че става въпрос за човешка небрежност.

Огънят е лумнал в района на крайните къщи на ромския квартал, след това е стигнал до гаражите на блок 70 на квартал „Строител”, после се е насочил към „Винпром”, до боровата горичка край квартал „Иглика”, оттам към оранжериите на Добруджанския земеделски институт, аграрната гимназия.

В гасенето са участвали пет противопожарни автомобила, като са се включили и огнеборците, които са били свободни от дежурство, тъй като по това време на смяна са били два противопожарни автомобила с два екипа. Участвала е почти цялата служба от Добрич. Много бързо са се отзовали и са се включили и четири водоноски на сметосъбиращата фирма „А.С.А.”, тъй като е имало проблем с хидрантните кранове и се е наложило те да носят вода. Участвали са и граждани – доброволци, които много са помогнали при овладяването на пожара. Екипи на полицията също са оказали съдействие. На място е бил и кметът Йордан Йорданов.

Според Дарин Димитров, една от трудностите при овладяването на пожара е бил проблемът със запечатаните хидрантни кранове. Според стандартите, в град като Добрич такива кранове трябва да има на всеки сто метра, но в града те са крайно недостатъчни. Другият проблем е бил вятърът, който постоянно се е завъртал. Освен това, пожарът е бил в пресечен район, на места трудно достъпен. Налагало се е да се опъват по 7-8 шланга, за да се осигури гасене на 150-180 метра.



По същото време е имало и пожар в село Царевец. Там се е запалило сметището, а след това пожарът се е пренесъл и на стърнище.

Напоследък се наблюдава тенденция едновременно да възниква по няколко – 2, 4 и дори по 6 пожара, обикновено в най-горещата част от денонощието, коментира Димитров.

Пожарът в Добрич е загасен към 20 часа.  Снощи служители на полицията бяха включили района на пожара в обходите си, за да се следи да не се възобнови пожарът някъде.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама