Три случая на сифилис в Шуменско

11:30, 17 авг 16 25 483 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Три случая на сифилис са регистрирани в Шуменско, сочат данните от справката за епидемичната обстановка за периода от 8 до 14 август. Двата случая са в село Вълнари, един – в село Никола Козлево.

След закриването на кожния диспансер в Шумен, пациентите с полово предавани болести, се диагностицират и диспансеризират от лекарите- специалисти по кожни и венерически заболявания и в кожното отделение на МБАЛ-Шумен, съобщиха от РЗИ.

При констатиране на случай на заболяването, лекарите изпращат бързи известия до Регионалната здравна инспекция, лабораториите, в които има положителни резултати на изследването за сифилис например, също са длъжни да известят за това в РЗИ.  Там обаче информацията постъпва само с инициалите на болните пациенти, възрастта и населеното място, където живеят.

Контролът над полово-предаваните болести е засилен след като в край на май е влязла в сила нова Наредба за реда и условията за провеждане на диагностика, профилактика и контрол на сифилис, гонорея и урогенитална хламидийна инфекция, уточниха от инспекцията.

През изминалата седмица в Шуменска област са регистрирани общо  61 случая на остри заразни заболявания срещу 82 случая за предходната седмица. От тях 39  са случаите на остри респираторни заболявания и грип срещу 53 за предходната седмица.

Регистрираните са 13 случая на ентероколити-срещу 18 случая за предходната седмица (5 случая в Шумен, по 2 случая в Нови пазар, В. Преслав и по 1 случай в Каспичан и селата Градище, Хитрино, Ясенково).

Трима души са се разболели от ротавирусен гастроентерит – двама в Шумен и един в с. Иваново.

От паразитните заболявания е констатирана ламблиоза – 2 случая срещу нито един болен за предходната седмица (по 1 случай в Нови пазар и с. Църквица). Има и един болен от вирусен хепатит в шуменското село Каменяк.

Няма регистрирани случаи на въздушно-капкови инфекции –варицела и туберкулоза, няма и пациенти, ухапани от кучетa.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама