Средната заплата в Пловдивска област-на 6-то място в страната

12:20, 17 авг 16 25 335 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Пловдивска област заема шесто място сред 28-те области в страната. Това показват предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ) в област Пловдив. С най-висока средна месечна работна заплата е област София (столица) - 1 279 лв., а с най-ниска е област Видин – 659 лв. За наблюдавания период средната месечна работна заплата за страната е 946 лв. - със 101 лв. по-висока от тази за област Пловдив. Средната брутна месечна работна заплата в област Пловдив за април 2016 г. е 851 лв., за май - 849 лв. и за юни - 835 лева.

Намаление на средната месечна работна заплата е регистрирано в дейностите „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива“  и „Финансови и застрахователни дейности“ .

Спрямо същия период на предходната година средната месечна работна заплата, в област Пловдив, през второто тримесечие на 2016 г. в обществения сектор нараства със 7.2%, а в частния сектор - с 11.3%. По размер на средната месечна работна заплата през второто тримесечие на 2016. г.

Ннаетите лица по трудово и служебно правоотношение към края на юни 2016 г. се увеличават с спрямо края на март 2016 г., като достигат 214.9 хиляди. Най-голямо увеличение на наетите лица се наблюдава в икономическите дейности „Хотелиерство и ресторантьорство“ , „Селско, горско и рибно стопанство“ -и „Професионални дейности и научни изследвания“. В структурата на наетите лица по икономически дейности най-голям е относителният дял на наетите по трудово и служебно правоотношение в дейностите „Преработваща промишленост“  „Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети“  и „Транспорт, складиране и пощи“ .

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама