ДСБ иска да се оплачем на ЕС и НАТО от Турция

12:31, 17 авг 16 / Политика 25 383 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Опасността от нова мигрантска вълна не трябва да бъде използвана за предизборно сплашване на българските граждани. Тя не може да бъде разглеждана като елемент от двустранните българо-турски отношения, а на глобалните отношения между Турция и Западния свят.

Тази позиция изрази лидерът на ДСБ Радан Кънев на пресконференция в централата на партията. Според „тъмносините“ България следва като член на Европейския съюз и НАТО да преговаря от позиция на силата и националния интерес, като ангажира подкрепата на най-силния отбранителен съюз и най-мощната икономическа общност в света.

Мнението на ДСБ е във връзка със загрижеността им от непоследователните позиции и послания на българското правителство в настоящата международна сиутация, в която България е изправена пред доминиращ агресивен натиск от страна на Русия и Турция.

„Опасно е в такъв момент българската политика да се изразява в едностранни жестове или търсене на предизборни ползи. Случаят „Абдула Бююк“ е особено ярък пример за порочна политика, наред с отстъплението от националните позиции по проекта „Белене“ и други руски енергийни проекти на Балканите, както и заявката за двустранно уреждане на мигрантския въпрос с Турция“, убеден е лидерът на ДСБ.

Кънев призна, че ГЕРБ имат по-силни позиции в „Европейската народна партия“ (ЕНП) и според „тъмносините“ хората на Борисов трябвало да настояват за подкрепа от европейските лидери, принадлежащи към ЕНП, за отношенията ни с Анкара.

„Досега ГЕРБ използваха това си влияние само с предизборни цели“, подчерта Кънев.

Той е убеден, че трябва да бъде свикан Консултативният съвет за национална сигурност (КСНС), на който ще поставим категорично въпроса за засилване на държавния контрол върху вероизповеданията и религиозното обучение и финансирането на религиозни институции.

България трябвало да прекрати влиянието на борбата между ислямистките движения на Фетулаг Гюлен и Реджеп Ердоган на българска територия. На КСНС трябвало да се постави въпросът и за недопускането на откриването на изборни секции за президентските избори в Турция.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама