Разследват изтичането на газ в Николаево

14:57, 17 авг 16 25 454 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Районна прокуратура Казанлък извършва разследване по образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител за това, че на 17 август 2016 г. в град  Николаево, в акцизен склад за пропан-бутан е съхранявал не по установения ред опасно вещество, като с това е създал опасност за живота и здравето на другиму и за немаловажни вреди на околната среда - престъпление по чл.353д ал.1 от Наказателния кодекс, съобщиха от Апелативна прокуратура Пловдив.

Установено е, че на 17 август 2016 г. в 02.20 часа в Районното управление на МВР в Казанлък е било получено съобщение от охранител в Митнически склад за съхранение на газ: пропан -бутан, намиращ се на територията на Николаево. Той е съобщил за изтичане на газ от един от крановете на склада - цистерна.

На място незабавно е пристигнала дежурна следствено-оперативна група Казанлъшкото полицейско управление, екипи на Пожарните служби в Гурково, Казанлък и Стара Загора. Бил е извършен оглед на местопроизшествието, иззети са веществени доказателства.

Към момента е установена собствеността на склада-цистерна и наемателя на склада-цистерна. Създадена е организация за взаимодействие на всички държавни органи, имащи отношение към случая. Пострадали лица няма.

Досъдебното производство се провежда под надзора на прокурор от Районна прокуратура-Казанлък и е образувано на основание чл. 212 ал. 2 и ал. 3 от Наказателно-процесуалния кодекс т.е. в условията на неотложност чрез извършване на оглед на местопроизшествие.

Срокът за разследване е двумесечен. Предстои назначаването на множество експертизи и разпит на свидетели, включително и на длъжностни лица.

Припомняме, че Николаево се размина на косъм от взрив заради изтичане на газ днес. След получаване на сигнала веднага е задействано спиране на електрозахранването, заради опасност от взрив. Според огнеборците тя е била голяма, тъй като пропан-бутанът е по-тежък от въздуха и се наслоява ниско върху повърхността и в широки граници за възпламеняване. Извикани са и два химически автомобила от сектор „Специализирани оперативни дейности от Пловдив.

Около 50 полицаи от Гурково, Мъглиж, Казанлък и Стара Загора са изолирали подстъпите към града, за да не се допусне влизане към мястото на инцидента.  Изведени от жилищата им са били около 60 души, живеещи в близост до инцидента.  

Около 7.30 часа ситуацията е изцяло овладяна. Възстановено е електрозахранването на целия район от Твърдица до Дъбово.  Пуснат е жп транспортът и отворен Подбалканският път.

„В Николаево е спокойно. Животът на хората продължава по обичайния ред, а замерванията на въздуха не отчитат замърсяване и наличие на отровни вещества”, коментира кметът на общината  Косьо Косев.

От Регионалната инспекция по околната среда и водите пък съобщиха, че превишаване на нормите във въздуха, няма опасност за здравето и живота на хората. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама