Турция издаде укази, с които уволни хиляди членове на силите за сигурност

16:17, 17 авг 16 / Свят 25 251 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Турция издаде днес два указа съгласно извънредното положение в страната, с които уволни над 2000 полицейски служители и стотици членове на армията и на Съвета за информационни технологии и съобщения (БTK - надзорен орган за турските телекомуникационни оператори), съобщава БТА.

Служителите са уволнени във връзка с опита за преврат миналия месец и са заподозрени за връзки с живеещия в САЩ ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен, когото властите в Анкара обвиняват за пуча.

Указите са публикувани в Държавен вестник. Те включват още решение за закриване на Дирекцията по телекомуникации (ТИБ) и прехвърляне на правомощията й към БТК, и друго, според което президентът назначава ръководителя на въоръжените сили. Съгласно новите мерки президентът ще може да назначава за началник на генералния щаб всеки генерал или адмирал, като се премахва досегашното изискване ръководителят на въоръжените сили да бъде висш командир на сухопътните, военноморските или военновъздушните сили.

Указите дават възможност също военновъздушните сили да наемат нови пилоти или да вземат обратно пилоти, които са напуснали или са били освободени от служба преди опита за преврат, за да заместят пилотите, арестувани или уволнени по подозрение в участие в пуча или във връзки с Гюлен.

С предишни укази Турция вече уволни хиляди членове на силите за сигурност и нареди закриване на хиляди частни училища, фондации и други институции, заподозрени във връзки с Гюлен.

Последната вълна от уволнения включва 2 360 полицейски служители, над 100 военни и 196 служители на БТК. Наред с десетките хиляди отстранени или уволнени държавни служители, над 35 000 души са задържани в масовите чистки след осуетения преврат,

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама